Database Management System Class 10 IT 402 Question

Database Management System Class 10 IT 402 Question

 

1. Distinguish between Data and Information.

Ans. Data are facts or the raw material of information. Data are represented by symbols. After processing the data, information is produced. Thus, information is data arranged in an order that would be useful to the user.

 

2. Define the term DBMS.

Ans. The database is managed by a software package known as database management system.

 

3. What is database? Give example.

Ans. A database is a collection of information that is organized so that it can easily be accessed, managed, and updated. They do so through the use of tables. For example, MS-Access, OpenOffice Base, Oracle, MySQL, etc.

 

4. Define RDBMS.

Ans. In RDBMS the data is organized in the form of tables (i.e. rows and columns). These tables are called relations. Each row in a table represents a relationship among a set of values.

 

5. Write any two advantages of using database.

Ans. The advantages of using database are:

(i) A database is used to store information for future purpose in a tabular form, whereas the data can be used further at any time.

(ii) Storage and retrieval of data becomes faster and convenient.

 

6. What is a field?

Ans. A field is a column on a datasheet and defines a data type for a set of values in a table.

 

7. What is a record?

Ans. A record is a row on a datasheet and is a set of values defined by fields.

 

8. Distinguish between a record and a field in a table, with an example.

Ans. A record is a collection of data items which represents a complete unit of information.

A field is a category of information. It contains set of characters which have a proper meaning. For example, if Student is a table, then rollno, name, class and section are the fields, and the entire information of one student is called a record.

 

9. What is the difference between ‘Rows’ and ‘Columns’ in a table?

Ans. In a table, rows are called the records and columns are called fields. A row stores complete information of a record, whereas a column stores only similar data values for a number of records

 

10. What do you mean by DBMS? Write two advantages of using Database Management System for school.

Ans. The Database Management System is an integrated set of programs which help us to manipulate database. The manipulation of database means collection, addition, insertion, modification and deletion of records into a database. The two advantages of DBMS are: (i) sharing of data and data security.

 

11. Give any one use of database.

Ans. A database is used to store information for future purpose in a tabular form, whereas the data can be used further at any time.

 

12. Write the purpose of Database Management System.

Ans. A DBMS is used to store information for future purpose in a tabular form, whereas the data can be used further at any time. Using this system, we can manipulate database which means collection, addition, insertion, modification and deletion of records into a database.

 

13. How does an MS-Access table stored?

Ans. In Microsoft Access a database consists of one single file. The file contains all the tables of the database, the relationships (the crow’s feet), queries (computed tables), forms (user windows), and many other things.

 

14. What is a data type?

Ans. The attribute of a field that determines the kind of data the field can contain is called data type.

 

15. What is a primary key in Database? Give an example.

Ans. The column or set of columns included in the definition of a table is called PRIMARY KEY. A primary key’s values uniquely identify the rows in a table. Only one primary key can be defined for each table. For example, in a table like Student, Roll No. is a primary key.

 

16. Name two possible Primary key fields for an Employee table.

Ans. Possible Primary key fields for an Employee table are: Empcode, Empname.

 

17. Give any one advantage of using Primary Key.

Ans. The primary key is one which is having a unique value for the row. This key helps us to uniquely identify each row.

 

18. Write the difference between Text and memo data types.

Ans. Text field can contain alphanumeric characters (A-Z and 0-9) plus special characters such as !, @ and %. Text fields have a maximum length of 255 characters. Memo fields also contain alphanumeric characters, though memo fields can store much more data than text fields i.e., up to 64,000 characters.

 

19. Name the data type that should be used to store Student’s Admission numbers.

[Examples of Admission numbers: S100, S101, S102].

Ans. The data type is: Text

 

20. What are the uses of TCL commands?

Ans. These are used to manage the changes made to the data in a table by DML statements. It also allows statements to be grouped together into logical transactions.

 

21. What are DDL and DML?

Ans. DDL. DDL is a part of SQL. It stands for data definition language. It provides statements for creation and deletion of the database. For example, CREATE TABLE, ALTER TABLE.

DML. DML is also a part of SQL. It stands for data manipulation language. It provides statements for manipulating the database. It includes commands to insert, delete and modify tuples in the database.

For example, INSERT INTO, DELETE FROM, UPDATE.

 

22. What is the purpose of ALTER command?

Ans. This command is used to change or alter the table structure. We can add new columns and change the data type of column or drop any constraint like primary key using alter command.

 

23. What is the purpose of using COMMENT command?

Ans. When we use any DML command like INSERT, UPDATE or DELETE, the changes made by these commands are not permanent, until the current session is closed, the changes made by these commands can be rolled back.

 

24. How does an MS-Access table stored?

Ans. In Microsoft Access a database consists of one single file. The file contains all the tables of the database, the relationships (the crow’s feet), queries (computed tables), forms (user windows), and many other things.

 

25. Name the MS-Access view in which you can define the fields and their data types.

Ans. Design View

 

26. Name the extension of an Access 2010 database file.

Ans. .accdb

 

27. Name the view in which you can add, edit and view records in MS-Access.

Ans. Datasheet View

 

28. Write the difference between design view and datasheet view in Access.

Ans. In design view, you have to specify by own data types & column names. It allows you to define the fields in the table before adding any data to the datasheet. This is the most common way of creating a table. Datasheet view create table by entering data. The Datasheet View shows the records in a table. Each row is one record. The columns are the fields from the table’s definition. This table looks a lot like a spreadsheet, but it does not behave quite like a spreadsheet.

 

 

29. Mention any one difference between Text and Numeric type field in database.

Ans. Text field stores character type data. Text fields can contain alphanumeric characters (A-Z and 0-9) plus special characters such as !, @ and %.

Number fields store only numbers. The range of numeric values stored depends upon which value you select from the field size property.

 

30. What are the two areas of the Design view of the Table?

Ans. Field information and Field Properties.

 

31. What is primary key? How do we set Primary Key?

Ans. Primary key is the key which can be assigned once into a table. Using this key, it allows entry of unique records into the table. For example, to set the primary key,

 

32. What are queries?

Ans. Queries are those objects in a database that allow us to view, change, and arrange data stored in tables.

 

33. What is select query?

Ans. A select query is a simple query which retrieves data from one or more tables, and in many cases, uses specified criteria to limit the records displayed and to sort them in a specified order

 

34. What are table relationships?

Ans. Table relationships means to create a link between two or more tables within a database. A table relationship exists when two tables share some information in the form of common fields.

 

35. How does a relationship occur between two tables?

Ans. A relationship between two tables occur through a primary key and a foreign key.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *