# CBSE Sample Paper 2021 Class 7 Mathematics Half Yearly

#### Bycbsepython

Dec 31, 2020

CBSE Sample Paper 2021 Class 7 Mathematics Half Yearly

Half Yearly Examination (2020-21)

Class-VII

Time: 2:30 Hours

Subject: Mathematics

Maximum Marks: 80

All questions are compulsory.

1- Very short answer type questions:-(1 x 10 = 10)

i) Express 56/88 in standard form.

ii) Which is greater: (-8/13 and 6/11)

iii) Standard unit of length is________

iv) Convert 125/500 into decimal.

v) Simplify:( ¾)3 × (3/4)4

vi) Is 5, 6, 10, 12 in proportion.

vii) Identify the numerical co-efficient of term 2a2+4b

viii) Can two acute angles be supplementary?

ix) Convert: 5.7kg into gm.

x) Write whole and decimal part of 123.45

2- Short answer type questions:-(2 x 10 = 20)

i) Compare the ratio 9:10 and 10:11

ii) Write two equivalent fraction of -4/9.

iii) Subtract 235.532 from 657.756.

iv) Find: 74÷72.

v) Convert -64/125 in power notation.

vi) Add:-5x3+7y3+6x2 y2 , -7x3-8y3+5x 2y2, 6x3-8y3-7x2y2

vii) Find the ratio of 40 minutes to 1 hour.

viii) Find the whole if 45% of it is 9km.

ix) Find the complement angle of 660.

x) If Akhil bought a bat for 1000 and sell it for Rs.1250. Find it profit or loss?

3- Long Questions:-(3 x 10 = 30)

i) Arrange -5/8, -3/11, 4/9, -6/7 in ascending order.

ii) Solve: x/6+5= x/3+x/4

iii) The cost of two dozen of banana is 154.80.What will be cost of one banana?

iv) If a=5 and b=6 then find the value of 5a2b+8a.

v) What should we added to 5x2+7xy+9y2 to obtain 9x2+17xy+19y2.

vi) If 2, 4, and 12 are in proportion, find the fourth term.

vii) Solve: (50 ÷70)+(100-90)

viii) Find the interest and amount if principal = 8000 for 4 year at 6% per annum.

ix) Rohit bought a bicycle for 1750 and sold it for Rs.1400. Find the profit or loss%?

x) The sum of two consecutive numbers is 59.Find the numbers.

4- Long answers type questions:- (3 x 5 = 15)

i) How long will it take for 5000 to become double the amount at the interest rate of 10%.

ii) Find the complementary angles, so that the measures of one angle is 100 less than the other angle.

iii) 15 monkeys eat 45 bananas in a day. How many bananas are needed to feed 12 monkeys.

5- Fill in the blanks:(1 x 5 = 5)

i) The sum of two supplementary angles is __________.

ii) To change from a smaller unit into larger unit we__________.

iii) Amount = principal + __________.

iv) The sum of linear pair is __________.

v) 54 ÷10 = __________.

#### By cbsepython

A complete solution for the students of class 9 to 12 having subject Information Technology (402), Computer Science (083). Explore our website for all the useful content as Topic wise notes, Solved QNA, MCQs, Projects and Quiz related to the latest syllabus.